info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
A kevesebb néha több avagy hogyan lehet igazán hatékony a nyelvtanulás?

A kevesebb néha több avagy hogyan lehet igazán hatékony a nyelvtanulás?

2019. október 07. | Tanulás | Szerző: VIKI

Biztosan észrevetted már a különféle tantárgyak tanulása során, hogy bármennyire is próbálsz és sikerül is koncentrálnod, az agyad egy idő után elkalandozik. És hogy mennyi idő után? Ez nagyon sok tényező függvénye; függ például attól, hogy mennyire érdekel az adott tanulnivaló, vannak-e külső tényezők, amelyek elvonják a figyelmedet; mennyire vagy fáradt, amikor nekikezdesz a tanulásnak, stb. Általánosságban azonban elmondható, hogy átlagosan a leghatékonyabban 20-40 percig tudunk egyetlen dologra fókuszálni; ezután a figyelmünk akadozni kezd, később pedig szünetet kell tartanunk a tanulásban, mert úgy érezzük, az agyunk képtelen már újabb impulzusokat befogadni.

Nos, ezért mondhatjuk, hogy a kevesebb több. Próbálj tehát egyszerre 30-40 percet tanulni, esetleg rövid, 5-15 perces szünetekkel; ahelyett, hogy tűzoltás-szerűen előző este / éjszaka / hajnalban nekiülsz a tanulásnak azzal a szándékkal, hogy „most mindent megtanulok, amire a héten nem volt időm”. Sajnos az ilyen jellegű időbeosztás, bármennyire keményen is próbálsz tanulni, mindig kudarcra van ítélve. Egyszerűen azért, mert az agyad nem képes ilyen hosszú ideig egyetlen dologra koncentrálni és az új tudásanyagot befogadni. A közben keletkező stressz pedig kimondottan gátol a sikeres tanulásban.

A leghatékonyabb technika talán a „pomodoro-módszer”, amelyben egy régebbi blogbejegyzésben már olvashattatok
(itt: https://angolakademia.hu/blog/idobeosztas-az-onallo-tanulasban.html )
Ez a módszer kiválóan alkalmazható az online tanfolyamainkon is. Hogy miért?

  • Ha fél óra időd van bármikor napközben / éjszaka / hajnalban, már hatékonyan tudsz tanulni. Megteheted ugyanezt akár utazás közben is.
  • Ha több időd van, nem kell lelkiismeret-furdalást érezned, ha 25-40 perc tanulás után engedélyezel magadnak egy kávészünetet, vagy megnézel kikapcsolódásképpen valamit a neten; vagy netán meghallgatsz egyet-kettőt a kedvenc számaidból két tanulási ciklus között.
  • Ha ismered magad, tudod, hogyan működik az agyad, és tudod, mikor tudsz a leghatékonyabban tanulni. Ennek függvényében tudod beosztani az idődet.
  • Az online tananyag lehetővé teszi, hogy bármikor visszanézz és átismételj bármit, ha szükségét látod.
  • A hagyományos tanfolyamokkal ellentétben, nem vagy másfél-két óra hosszáig egy székhez szögezve; ha mozgás közben tanulod jobban a szavakat, ezt nyugodtan megteheted. Senkihez nem kell alkalmazkodnod, sem időben, sem térben.

Ha a tanulásnak ezt a formáját választanád a nyelvvizsga-felkészüléshez, úgy nincs más dolgod, mint jelentkezni az ingyenes szintfelmérőre az info@angolakademia.hu oldalon.

« Vissza az előző oldalra