info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Tíz érv a nyelvtanulás mellett

Tíz érv a nyelvtanulás mellett

2018. június 21. | Tanulás | Szerző: VIKI

Megannyi kérdés; megannyi dilemma, amikor az ember rászánja magát, hogy több év hiábavaló általános vagy középiskolai nyelvtanulói karrierje után (vagy helyett) végre komolyan veszi a nyelvtanulást és tökéletesen fog angolul/németül/franciául, kínaiul, latinul beszélni. Legkönnyebb a harmadik kérdést megválaszolni: nem. Senki nem fog megtanulni magyarul a kedvedért; kivéve, ha olyan szerelmes, hogy bármire képes-érted. De sajnos, az esetek nagy részében fel fogja adni (mármint a tanulást), még mielőtt az igazán érdekes dolgokhoz érkeznétek, amiken jót lehet derülni egy-egy családi ebéden (Az olyan mondatok, hogy „János és Péter sokat mesélt Évának és Marinak egymásról.” sok galibát tudnak okozni még nekünk, magyar anyanyelvűeknek is.)

És ha már visszafelé haladunk a válaszadásban, nézzük a második kérdést. Melyik nyelvet érdemes megtanulni? Ha olyan szerencsés vagy/voltál, hogy választani tudsz, melyik nyelvvel kezdheted a tanulást, akkor mindenképpen az angol legyen az első. Ez kézenfekvőnek látszik, de hogy miért, arra később rátérünk. Akkor mi a helyzet a többi nyelvvel? Németet vagy franciát akkor tanulj, ha már az angolba sikeresen (és kitartóan) belemerültél legalább kezdő szinten. Hogy miért?

1- Mert az angolt akkor is tudod majd használni, ha éppen német, esetleg francia anyanyelvűekkel kell kommunikálnod.
2- Mert ha az angollal ismerkedsz először, könnyebb lesz például más germán nyelveket (német, skandináv nyelvek), de akár újlatin (francia, spanyol, olasz) nyelveket is elsajátítani.
3- Mert rengeteg, ingyenesen hozzáférhető anyag teszi szórakoztatóvá a tanulást, és rengeteg alkalmad lesz, hogy tudásodat már kezdő szinten is kamatoztasd. A kezdeti sikerek pedig segítenek a motivációban és átlendítenek majd a nehézségeken.
4- Mert az angolt számszerűen bár kevesebben beszélik, mint például az indiait vagy a kínait, mégis ez a legelterjedtebb második nyelv és/vagy első idegen nyelv a világon.

Ha ezek után még meg kell győzzünk, hogy miért érdemes nyelveket tanulni, akkor íme tíz nyomós érv:
1- Mert bármi legyen is a szakmád, nagyon könnyen kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy például egy munkaeszközöd (berendezés, gép, vagy akár kozmetikai termék) használati utasítását vagy ismertetőjét nem tudod majd magyarul elolvasni, egészen egyszerűen azért, mert nem létezik hozzá magyar fordítás. Valós példa a szocialista időkből: egy fodrász, aki nem (elég jól) tudott angolul, felkente a külföldről hozott hajfestéket a vendég hajára. A hatóidő letelte után lemosta az anyagot, amikor is kiderült, hogy az szőrtelenítésre használt krém volt.
2- Mert egy könyvet (legyen az szépirodalom, szakkönyv vagy akár önéletrajz) mindig sokkal izgalmasabb (és sokszor olcsóbb-pl. e-könyv) eredetiben elolvasni. És mert az információkat elsőkézből kaphatod, ha rádiót hallgatsz, filmeket nézel, blogot vagy cikkeket olvasol a témában, ami igazán érdekel.
3- Mert vannak olyan alkalmazások, weboldalak, szoftverek, és internetes szolgáltatások, amelyek magyarul nem hozzáférhetők. Például a Paypal is csak 2017 óta érhető el magyarul, annak ellenére, hogy ez a fizetési rendszer már 1998 óta létezik, és számos vállalkozás is használja. Még mindig nem minden funkció érhető el magyarul.
4- Mert lassítja az időskori elbutulást. A keresztrejtvény-fejtés és az olvasás mellett a nyelvtanulás az egyik legjobb agytorna.
5- Mert nyaralás alatt is kerülhetsz váratlan helyzetekbe, mind jó, mind rossz értelemben. A legtöbb esetben nem tudsz néhány perc alatt tolmácsot keríteni, mint például amikor egy étteremben a helyi specialitások közül szeretnél választani.

6- Mert aki nyelvet tanul, az megtanul egy másik kultúrát is megérteni és elfogadni. Nem fogsz megbotránkozni például azon, hogy az angolok mindig sorban állnak; hogy a franciáknak sokszor 3-4 órán át tart egy étkezés; hogy Svájcban több dolog tilos, mint amennyi szabad; hogy az araboknak több szavuk is van a „holnapra”, de csak az egyik jelenti az általunk ismert „holnap” fogalmat; hogy Kínában az udvariasság jele, ha étkezés után minimum 20 percet tölt az ember a mellékhelyiségben vagy ha Olaszországban a hívó fél mindig leteszi a telefont egy-két csengés után, még mielőtt felvennéd. Röviden: ha nyelveket beszélsz, megtanulsz toleránsabb és nyitottabb lenni, de önismereted is fejlődik azzal, hogy van néhány olyan hely a világban, ahol ismerősen mozogsz.
7- Mert munkaerő-piaci értéked jelentősen nő, ha magabiztosan tudsz kommunikálni egy-két, netán három nyelven. Egy nyelvvizsgához járó nyelvpótlék nagyon sokat dobhat a fizetéseden.
8- Vállalkozó vagy? Mert akkor rengeteg pénzt és utánajárást spórolhatsz meg, ha saját magad intézed a levelezéseket a külföldi partnerekkel. Ha esetleg külföldi kapcsolatokat keresel, Te magad is képes vagy ezt a feladatot megcsinálni ahelyett, hogy külsős munkaerőt bízol meg drágán (esetleg drágán és eredménytelenül).
9- Mert a magyar kultúrát is kicsit másképp fogod látni: külső szemlélőként sokkal több humorral, öniróniával, bölcsességgel tudsz majd egyes „tipikusan magyar”jelenségeket kezelni, más dolgokat pedig megtanulsz értékelni és megbecsülni.
10- A nyelvtanfolyamon -és a nyelvet aktívan használva azon kívül is- barátokat szerezhetsz, új társaságra tehetsz szert.
És +1-Önbizalmat ad. Semmihez sem fogható az érzés, amikor magabiztosan jársz-kelsz a világban, mert ismered a szokásokat, a nyelvet, a helyi embereket, a mindennapokat és bárkivel könnyen kapcsolatot tudsz kialakítani.

Szóval, mikor kezded?

« Vissza az előző oldalra