info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Szótanulás vagy szómagolás?

Szótanulás vagy szómagolás?

2019. október 07. | Tanulás | Szerző: VIKI

Biztosan jól emlékszik mindenki a híres-hírhedt szótárfüzetre, ami eredeti rendeltetése szerint arra hivatott, hogy az ismeretlen szavak elsajátításában segítsen. A szintén hírhedt szódolgozatok megírásakor azonban többnyire ki is derült, hogy ez a módszer nem annyira hatékony. Röviden: nem lehet magolva szavakat tanulni, és még néhány nap, hónap, év múlva is emlékezni a szövegkörnyezetből kiragadott szavakra. Sajnos még sok iskolában a mai napig ezzel a módszerrel tanítanak idegen nyelveket. Brrrr! Pedig van ennél modernebb és hatásosabb módszer is.

  • Sohasem szavakat, hanem kifejezéseket, sőt inkább mondatokat tanulj. Még jobb, ha olyan mondatokban látod az új szavakat, amelyek számodra érzelmi töltést is hordoznak, azonosulni tudsz vele, vagy éppen rád is vonatkozik az adott kifejezés.
    Például: sensible- Joe is a really sensible. He never leaves the house without locking all the doors. / I’m not very sensible- I always forget to lock to doors when I leave the house.
  • A szavakat a leggyakrabban előforduló szópacsolatokkal együtt tanuld. Így könnyebben vissza tudod őket használni, és egyből megsokszoroztad a szókincsedet is.
    Például: illness – severe illness, serious illness, life-threatening illness;
    long-term illness; incurable illness
  • Ha egy-egy kifejezést megtanultál, próbáld többféle példamondatban, szituációban felhasználni. Akár készíthetsz egy listát írásban is, majd ezt a listát tanulgasd, ismételt.
    A megtanult szókincs így azonnal aktiválódik.
    Például: keep+Ving; He keeps coughing-he needs to se a doctor. / No matter what, he keeps talking; Why do you keep criticizing my meals? You’are impossible! / He’s irresponsible, he keeps making excuses for being late for lessons.
  • Hallgass dalokat, mert a zenébe ágyazott kifejezések többnyire könnyebben az ember „fülébe másznak”. Egy-egy sor egy jó dalból néha többet tanít, mint egy egész nyelvóra.
  • Ne elemezd minden kifejezés nyelvtani miértjét. Elég, ha megtanulod a kifejezés helyes használatát. Nem muszáj minden esetben a nyelvtani magyarázatot keresni, hiszen minden nyelvben vannak szabályos alakok és kivételek is.
    Például: go to school / to work, go on holiday, / go hiking / swimming,
    DE: go for a ride
  • Állítsd fel magadnak heti célt, például minden héten tanulj meg 8-10 új kifejezést. A célod legyen reális és kézzel fogható, de ne legyen túl könnyű. Ne csak szóban, hanem például írásban is rögzítsd a 8-10 kifejezést, példamondatokkal együtt.
  • Igéket szintén kifejezések formájában tanulj. Ez szinte lehetetlen vállalkozás alapigék esetében, de egy-egy igének mindig több jelentése van, ha megtanulsz egy igét, tanulj meg egyúttal több kifejezést is az adott szóval.
    Például: to save money / to save time / to save / to save up for something / to save someone’s life
  • Ne ragaszkodj görcsösen a magyar fordításokhoz. A legtöbb kifejezés használatát sokkal könnyebb megtanulni példamondatokon keresztül, mint mesterkélt, rosszul hangzó magyar megfelelőket keresni hozzájuk. Ideális esetben a szótanuláshoz egyáltalán nem kellene magyar kifejezéseket használnunk. 

Ha tetszettek a fenti tippek, már ma próbáld ki!

« Vissza az előző oldalra