info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Segítség! Nem találom a motivációt!

Segítség! Nem találom a motivációt!

2020. április 29. | Tanulás | Szerző: VIKI

A karantén ideje alatt a kezdeti nagy nekilódulás után egyre kevesebben tartanak ki céljaik mellett, és hiába a rengeteg idő, egyre frusztráltabbak és motiválatlanabbak leszünk.

Az alábbiakban hasznos tippeket adunk, hogyan keltsd újra életre a benned szunnyadó erőt.

 

  • Először is, ha úgy érzed, nem látod értelmét az angoltanulásnak, akkor tedd félre a tanulást. Fontos, hogy ne örökre, hanem csak egy időre. És ne túl sokáig, hanem csak egy-két hónapig maximum. Ha túl sokáig nem gyakorlod a nyelvet, akkor szinte „elveszik” a tudás: alig néhány hónap, és úgy fogod érezni, szinte nem is tanultál semmit előtte. A jó hír viszont, hogy a passzív tudás is viszonylag könnyen és gyorsan aktiválható.
  • Sokszor mondják, hogy ne a múltban élj, nem jó állandóan a múlt felé nézni, stb. Igen, de sokszor mégis a múltból, azaz a múltban elért sikerekből tud további erőt meríteni az ember. Gondolj vissza, milyen érzés volt, amikor az angoltudásod segített hozzá valamilyen sikerhez? Éld át újra az élményt, és gondolkozz, szeretnéd-e ismét megtapasztalni ezt az érzést? Ha igen, kezdj el dolgozni rajta!
  • Sokszor mondják, ne a jövőben élj, ne merengj, ne álmodozz, stb. Igen, de sokszor segít, ha nagyon szilárdan hiszen a céljaidban és világos elképzelésed van arról, mi a célod a nyelvtanulással? Mondd ki, fogalmazd meg egyértelműen céljaidat. Ha ez megvan, könnyebben meg tudod „szerkeszteni” az oda vezető utat is.
  • Ne legyenek teljesíthetetlen céljaid! Sokszor jönnek hozzám nyelvtanulók, szó szerint több kiló könyvvel; mutatva, hogy mennyire komolyan gondolják a tanulást. A könyvek felét azonban csak a tizedik oldalig dolgozták fel; számos abbahagyott tanfolyamnak állítva ezzel emléket. A könyvek másik felét pedig még ki sem nyitották… Nem, ne tölts le számtalan ingyenes tananyagot, ne fogj bele több ingyenes tanfolyamba! Csinálj naponta EGYETLEN oldalt, de azt minden nap. Tűzz ki egy elérhető, reális célt, amit be is tudsz tartani.
  • Ha olyan anyaghoz érkezel, ami nem igazán érdekel, próbáld valahogyan mégis „magadra szabni”; azaz próbálj benne olyan momentumokat találni, ami megragadja a figyelmed, érdekel, tehát utánaolvasol, elgondolkodtat, stb.
  • Gondolkozz el, miért veszítetted el a lendületet? Talán természetes, hogy így történt, és előbb-utóbb ismét visszatér a motivációd. Ha mégsem, próbáld meg kiiktatni azt a tényezőt, ami „elvette” a kedved a tanulástól (rossz élmény/tapasztalat; nem megfelelő tanulási forma, nem megfelelő szint, stb.)
  • Több dolgot csinálsz egyszerre? Talán túl sokat is? Érdemes átgondolni az időbeosztásodat, és felállítani egy listát fontossági sorrendben. Ha ezen a listán az angoltanulás az első öt között van, akkor talán a motiváció is megvan még valahol, talán csak az időt kell megtalálni hozzá. Ha viszont lentebb került, mint mondjunk néhány hónapja lett volna, akkor érdemes átgondolni a hosszú és rövid távú célokat.
  • Vedd körül magad motivációs idézetekkel, számodra kedves, személyes üzenetekkel. Egyik kolleganőm története: világos és egyértelmű célja volt, hogy öt éven belül saját lakáshoz szeretne jutni. Ebben kislánya segítette, talán akaratlanul: egy nap rajzolt neki egy szép kis házikót. Több se kellett az anyukájának; máris kirakta egy jól látható helyre az irodájában, így minden nap szeme előtt volt, hogy miért dolgozik olyan keményen. Biztosan nem (csak) emiatt, de a célját 5 év és néhány hónap alatt valóra váltotta.
  • Láthattuk, hogy a vágyott vagy már elért célok, a jövőbeni és múltbeli dolgok elképzelése hogyan segíthet a motivációban. Bármilyen fájdalmasnak és kegyetlennek is hallatszik, de próbáld meg a „legrosszabb forgatókönyvet” is levetíteni magadnak: mit veszítenél, ha nem tanulnál meg normálisan angolul? Hogyan éreznéd magad, ha lemaradnál azokról az előnyökről, amelyekre akkor tehetsz szert, ha magabiztos nyelvtudással mozogsz a világban? Sajnálnád-e, ha emiatt lemaradtál álmaid lehetőségéről? Ha emiatt nem tudnál a hobbidban, a munkádban vagy a magánéletedben kibontakozni? Ezután már egyszerű dolgod van: csak a döntést kell meghozni, hogy melyik „forgatókönyvet” szeretnéd „megrendezni”?

 

Ha a döntést már meghoztad, mi segítünk a megvalósításban. Online kurzusainkon szakképzett és tapasztalt tanáraink az érettségiig/nyelvvizsgáig kísérnek.

« Vissza az előző oldalra