info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Online vs face-to-face tanulás

Online vs face-to-face tanulás

2020. május 28. | Tanulás | Szerző: VIKI

 

  • A tananyag személyre szabottsága, relevancia

A kurzuskönyvek az utóbbi 10-15 évben rendkívül sokfélék lettek, így kielégítve szinte minden célcsoport tanulási ambícióit; a legtöbb ezek közül kifejezetten a 21. századi népszerű témákat dolgoz fel, a mai nyelvtanuló érdeklődési köreihez igazítva. Ezek a könyvek kiválóan használhatók csoportos nyelvtanuláskor.
Ami viszont megkerülhetetlen, az a nyelvtani feladatok relatív „unalmassága”, bár itt is vannak kommunikatív megoldások, és egy jó nyelvtanár tudja, hogyan legyen még a nyelvtan is élvezetesebb. Az online tanuláskor inkább az egyes területekre, tanulási egységekre fordított idő tolódhat el a tanuló haladási ütemének megfelelően. Azaz nem azzal kell foglalkoznod, amivel a csoport, hanem saját tempódban végezheted a feladatmegoldásokat és a készségfejlesztést.

NYERŐ: online tanulás- egy hajszállal

 

  • A tananyag rugalmassága

A fizikai nyelvtanulás során a tanár alakítja a tananyagot a csoport érdeklődési körének és tanulási szintjének megfelelően. Ehhez mindenki alkalmazkodik a csoportban. Az online tanulás során, csakúgy mint az előző pontban, a tanuló saját maga „válogatja meg”, hogy melyik tananyagrészt mennyi idő alatt sajátítja el.

NYERŐ: online tanulás

 

  • A tanulás kényelme

Nem tudom, milyen iskolapad vetekedne a saját foteleddel? Csak nagyon extrém esetben tudok olyan helyzetet elképzelni, hogy az „iskolában” jobb legyen, mint otthon. Ha például egy csapat kistestvér, gyerek üvölt non-stop egy kis lakásban, miközben tanulni szeretnél, akkor valóban hatékonyabb, ha kiszellőzteted a fejed, eljársz a nyelvórákra és egyúttal kikapcsolódsz is.

NYERŐ: a legtöbb nyelvtanuló számára az online tanulás kényelmesebb megoldás

 

  • A tanulás mint szocializációs folyamat

Ha nem csak a tanulás miatt jársz nyelvórára, hanem számodra ez a kikapcsolódás egy formája is, ha úgy érzed, egy jó kis közösség tagja is vagy egyben és minden alkalommal örülsz, ha a csoporttársakkal találkozol, akkor a fizikai tanórák neked valók. Járj el nyelvórákra, mozdulj ki otthonról, szerezz új barátokat, ismerkedj és legyen a nyelvtanulás egy külön program, az „én-idő” része. Azért azt ne feledjük, hogy igen jó kis online közösségek tudnak kialakulni, és a folyamat „visszafelé” is működik: egy jó online csoport tagjai személyesen is össze fognak járni és valódi közösség alakul ki.

NYERŐ: egyértelműen a face-to-face tanulás

 

  • A tanár személye

Erről a témáról véget nem érő sztorikat lehet hallani, már első osztálytól kezdve. Biztosan mindenkinek van a tarsolyában olyan tanár, akire még 20-30 év múlva is emlékszünk, esetleg későbbi életünkben is meghatározó alak, minta, példakép lett. Épp ellenkezőleg, olyan tanárt is mindenki ismer (sajnos legtöbbünk személyesen), aki még rémálmainkban is kísért bennünket. Úgy gondolom, online vagy offline, igaziból mindkét típusba „belefuthatunk”. Kollegáim nevében is remélem, hogy az utóbbi típus kihalóban van, és nagy eséllyel jófej, segítőkész és bátorító nyelvtanárral fogunk felkészülni az érettségire, nyelvvizsgára. Ha netán rosszul sikerül a tanárválasztás, az online tanulás esetében kisebb lehet az okozott lelki „kár”, de a bosszúság és az anyagi veszteség legalább ugyanakkora; míg face-to-face összefuthatunk igazán jó arc tanárral, akivel még később is tartjuk majd a kapcsolatot. Nem egy volt diákom van, akivel évek múlva is jó barátságban vagyok.

NYERŐ: szerintem ez döntetlen

 

  • Kommunikáció a tanulási folyamat során

Mint tudjuk, a kommunikáció történhet különféle formában, de leginkább szóban vagy írásban. Az online esetében valószínűleg, bár nem automatikusan, az írásbeli forma fog dominálni, míg a fizikai tanulás során a szóbeli kommunikáció. Egyénfüggő, hogy ki melyik formát kedveli jobban? Kellő önismerettel ki tudod választani, hogy a tanulás melyik formája áll hozzád közelebb.

NYERŐ: ez is döntetlen

 

  • A tanulás tervezhetősége

Tervezzünk, de hogyan? Ha tudod, hogy minden héten kétszer el kell menned angolórára, mert különben nem nyitod ki a könyvet, akkor természetesen ez a tanulási forma is tervezett. Más kérdés, hogy a tanfolyamnak van-e fix vége, vagy csak „úgy” eljársz például magántanárhoz? Tapasztalataim szerint a pontos célkitűzés nélküli tanulás kevésbé hatékony, mint a kurzus-jellegű tanulás. Ha azonban a heti alkalmak inkább gúzsba kötnek, akkor válaszd az online tanulást, ahol maga a kurzus pontosan tervezett, ám az egyéni időbeosztás nagyobb hangsúlyt kap.

NYERŐ: nem is tudom, talán ez is döntetlen.

 

Ha megnézed az fent elemzett hét pontot, és saját helyzetedre vetítve átgondolod, akkor könnyebben el tudod dönteni, melyik tanulási forma áll hozzád közelebb.

 

 

 

 

« Vissza az előző oldalra