info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Nyelvtanulás és intelligencia

Nyelvtanulás és intelligencia

2019. április 29. | Tanulás | Szerző: VIKI

 

  • A naturalista: ez a típus a természetben érzi magát igazán elemében. Kiváló megfigyelőképességével gyorsan be tudja kategorizálni a különféle élő / élettelen dolgokat, fogalmakat. A tanulásban ez a fajta intelligencia nagyon hasznos, amikor szófajokat tanulsz, vagy dolgokat, tárgyakat, élőlényeket kell jellemezni. A melléknevek és határozószók kiválóan alkalmasak arra, hogy ezeket a funkciókat betöltsék. Az ilyen típusú tanulóknak tehát „jól állnak” a hosszabb, pontosabb megfigyelést igénylő leírások. A szókincsfejlesztő feladatokat könnyedén megoldod, és megjegyzed az új szavakat.
  • A muzikális: a zene a mindene. Az ilyen típusú nyelvtanuló erőssége a kiejtés. Még viszonylag idősebb életkora ellenére is könnyen megtanulhat akár akcentus nélkül is idegen nyelveket, hiszen a vérében van a nyelv zenéje, ritmusa, az intonáció és a hanghordozás a különféle beszédhelyzetekben.
  • A matematikus: az elemzés és a logika az erőssége, és pillanatok alatt átlátja a nyelv rendszerét. Érdemes a nyelvtani szabályokat táblázatban foglalva tanulnia; a megtanult szabályokat azonnal és többnyire hibátlanul fogja alkalmazni. A nyelvtani kivételek okoznak számára nehézséget; illetve az olyan nyelvi jelenségek, amelyek logikusan nem magyarázhatók (szókapcsolatok, idiómák, stb.). Érdemes számukra ezeket a nyelvi elemeket fokozatosan beilleszteni a tanulási folyamatba, miközben a táblázatok segítségével gyorsan képet alkothatnak a nyelv szerkezetéről.
  • Az egzisztencialista: ha ilyen típus vagy, akkor téged állandóan a lét nagy kérdései foglalkoztatnak: miért vagyunk és hová leszünk? Neked találták ki a „beszélgetős órákat”, ahol ezekről az izgalmas kérdésekről elmélkedhetsz. Fontos, hogy a szókincsfejlesztésre próbálj eleinte minél nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy utána öröm legyen a gondolataidat másokkal is megosztani.
  • A kommunikátor: ezt a típust a másokkal való kommunikáció élteti. Ha kell, értő figyelemmel hallgat, ha pedig rá kerül a sor, szívesen beszél magáról. Nyilvánvaló, hogy egyik erőssége a szóbeli beszélgetés. Ha úgy érzed, Te is ilyen nyelvtanuló van, fejleszd nyelvtudásod dialógusok hallgatásával. Szóban pedig ne fogd vissza magad! Sokan örülnek, ha ilyen beszélgetőpartnert kapnak egy olyan helyzetben, ahol senkit nem ismernek. Nagy valószínűséggel a tanárodban is lesz egy „jó adag” ebből a fajta intelligenciából. Az online nyelvtanfolyamok beszélgetős óráit imádni fogod, de szereted írásban a gondolatkifejtős feladatokat is.
  • A mozgásos: rögtön tudod magadról, hogy ebbe a típusba tartozol, ha úgy érzed, egyetlen órát is kész kínszenvedés kibírni egy helyben ülve. Leghatékonyabban akkor tanulsz, ha közben tudsz járkálni a szobában vagy rövidebb szüneteket tudsz beiktatni, ha hosszabb anyagot kell egyszerre tanulnod. Az egyik legideálisabb választás számodra az online nyelvtanulás, hiszen akkor és úgy tanulsz, ahogyan szeretnél.
  • A nyelvész: kell ennél többet mondani? Szerencsés vagy, ha nyelvtanulásról van szó! Több típus részképességei is megvannak benned! Szereted a nyelvtant, a szóbeli feladatokat, és könnyedén játszol a szavakkal írásban is. Biztos a siker!
  • Az önreflektáló: erős önismerettel rendelkező nyelvtanuló, aki jól ismeri saját motivációját, világosan látja a céljait, és többnyire azt is, hogyan fogja azokat megvalósítani. Az online nyelvtanulás kiváló lehetőség számára, hiszen önállóan is képes haladni az anyaggal, mert jól tudja mit akar.
  • A térlátó: ha ilyen típusú intelligenciával rendelkezel, akkor a tér mind fizikai mind átvitt értelemben fontos számodra. A rajzos nyelvtani magyarázatok sokat segítenek a tanulásban. Könnyen megtanulod a prepozíciók, elvontabb kifejezések, idiómák használatát. Képzeletednek semmi sem szab határt, és a legelvontabb módokon tudsz fogalmakat memorizálni, új szavakat tanulni. Ha még ehhez kinesztetikus (esetleg kicsit naturalista) is vagy, akkor mozgás közben szinte észrevétlenül kúszik a fejedbe a tudás.
« Vissza az előző oldalra