info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Nyelvkurzus pénzért vs ingyenes tanulás

Nyelvkurzus pénzért vs ingyenes tanulás

2020. április 05. | Tanulás | Szerző: VIKI

Az elmúlt hetekben különösen nagy visszhangot kaptak az online, ingyenesen hozzáférhető anyagok, weboldalak, internetes gyakorlási lehetőségek. Az ember úgy érzi, hemzsegnek az online térben az ingyenes, letölthető e-könyvek, a jobbnál jobb honlapok, mégsem tudunk olyat választani, ami minden tekintetben megfelel. A szaktanár szemével nézve is úgy tűnik, hogy az önálló tanulás a nyelvvizsgára való felkészüléshez elengedhetetlen, de mégsem a leghatékonyabb módja. Hogy miért?

  • A hatékony felkészülés pontos tanterv és ütemezés mellett zajlik. Ad-hoc és improvizált módszerek, tananyagok nem segítek, de nem is gátolnak, csupán meghosszabbítják a felkészülés időtartamát. Bízzuk a tanárra, hogy milyen részletesen kell megtanulni például az igeidőket; hogy szükséges-e minden egyes nyelvtani szabályt bemagolni majd begyakorolni ahhoz, hogy sikeresen nyelvvizsgázz vagy akár funkcionálisan tudj kommunikálni.
  • A neten található ingyenes tananyagok a legtöbb esetben igényesen megírt munkák (bár sajnos vannak kivételek), de legtöbbször a nyelvnek csak egy nagyon pici szeletét világítják meg egy-két aspektusból: igeidő-táblázat, melléknevek sorrendje, kérdő szórend, hallott szöveg értése, vonzatos igék, stb. Ahhoz, hogy ez a sok kis elem egy egésszé összeálljon, és érdemben (nem elméletben!) a nyelvtudást segítse, és pont annyi és akkor kerüljön a nyelvtanuló asztalára, amennyi és amikor szükséges; nos ehhez legjobb szakképzett és tapasztalt nyelvtanár segítségét kérni. Ha házat szeretnénk építeni, akkor sem esünk neki például a csempézésnek vagy a tapétázásnak a falazás előtt… ugyanakkor nem érezzük jól magunkat otthon, ha például nincs padló a szobában. Persze, attól még lehet ott lakni, de mégis érezhető, hogy valami hiányzik. Valahogy így működik a nyelvtanulás is.
  • Sokszor találkozom nyelvtanulókkal, akik szerint az angoljuk tűrhető, vagy szörnyű; esetleg semmilyen, sőt még annál is rosszabb. Ez az öndiagnózis sokszor nem pontos. Nem egyszer kiderül, hogy a semmilyen, az mégsem olyan rossz; és épp ellenkezőleg: aki azt hitte magáról, hogy egész jól megy neki a beszéd, hétköznapi „éles” szituációkban leblokkol, hiába tud egész jól dalszövegekből összeszedett ilyen-olyan szlenges kifejezéseket. A variációk száma végtelen; a lényeg, hogy ha komolyan gondolod a nyelvtanulást, és pontos céljaid vannak (pl. nyelvvizsga), akkor mindenképpen egy szintfelmérővel kell kezdeni. Szintfelmérők is találhatók ingyenesen a neten; az egyetlen baj velük, hogy a beszédkészségek egyik sem méri (legalább is nem ingyen). Jobb a legelején tisztázni, hogy milyen céljaid vannak a nyelvvel, milyen szintre és mennyi idő alatt tudsz eljutni. Ezen paraméterek ismeretében keress számodra megfelelő kurzust/tanárt.
  • Az ingyenes online anyagok esetében nincs emberi visszajelzés- azaz nem tudod például a beszélgetést vagy a levélírást sem gyakorolni, azaz nem lesznek a hibáid kijavítva, de a dicséret is többnyire kimerül egy „well done” automatikus üzenet formájában. Így ismét visszajutunk a második ponthoz; azaz bizonyos készségek aránytalanul kevés hangsúlyt kapnak egy ilyen gyakorlás, tanfolyam során.

 

Akkor mégis hogyan tudod legjobban használni ezeket a mindenhol megtalálható ingyenes anyagokat, honlapokat?

Ha tudod magadról, hogy valóban csak bizonyos készségeidet szeretnéd fejleszteni hosszabb-rövidebb gyakorlás keretében (például nyelvtan, levélírás, szövegértés), és tisztában vagy azzal, hogy mennyi időre van ehhez szükséged (illetve ezt az időt hajlandó is vagy a tanulásra fordítani); ha önfegyelemmel végigjárod a tanulási lépcsőket viszonylag kevés tanári segítséggel, netán anélkül is, akkor a jól összeállított online segédanyagok / kurzus neked valók. Itt ugyanis saját tempódban tanulhatsz, és egy-egy anyaggal annyi időt töltesz, amennyit jónak látsz.

Kiváló kiegészítők lehetnek ezek az anyagok gyakorláshoz is, egy-egy tanfolyam kiegészítőjeként, akár online, akár letölthető formában hozzáférhetők. Ha azonban komplex, minden készségre kiterjedő, jól felépített felkészülést szeretnél, akkor mindenképpen olyan kurzust válassz, ahol folyamatos tanári visszajelzés és támogatás mellett tudsz haladni; akár online, akár személyesen.

« Vissza az előző oldalra