info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Nemzetközi angol

Nemzetközi angol

2019. október 07. | Tanulás | Szerző: VIKI

Mai globalizált világunkban a multikulturális környezetben egyre kisebb jelentősége van annak, ki hová valósi vagy honnan érkezett. Alapértelmezett az angol, mint munkanyelv, ehhez képest csak másodlagos, hogy a dolgozók milyen kulturális vagy nyelvi háttérből jönnek. Sokszor a saját országukban, saját városukban lévő céghez járnak úgy dolgozni, hogy munka közben egyetlen szót sem beszélnek az anyanyelvükön, még az esetleg régóta ismert kollegájukkal sem. Ilyen környezetben egyre inkább az válik fontossá, hogyan lehet az angolul folyó kommunikációt minél funkcionálisabbá, hatékonyabbá tenni, hiszen az is előfordulhat, hogy kizárólag mint közvetítőnyelv, munkanyelv kap szerepet anélkül, hogy akár egyetlen dolgozónak is az anyanyelve lenne. Nézzük meg közelebbről, mi is jellemző ezt a „nemzetközi angolt”.

  • Szóban természetes, hogy mindenki akcentussal beszél. A lényeg nem az akcentus eltüntetése, hanem a pontos, érthető kiejtés.
  • A hosszú, összetett mondatok, bonyolult szerkezetek mellőzése. Helyette világos, egyszerű, de pontos kifejezésmód, ami gyakran párosul csak az adott cégen belül használatos belső szlenggel, a szakzsargonnal.
  • A brit és az amerikai angol szinte ad-hoc szerű használata, különféle írásmódok párhuzamos alkalmazása.
  • Az idiómák és képes kifejezések mellőzése vagy nagyon óvatos használata.
  • Dátumok, időpontok, telefonszámok, adatok, számok egyértelmű használata. A hónapok neveinek írása gyakran betűvel történik a könnyebb érthetőség kedvéért. Például: 04/08/2018 helyett 04 August, 2018 vagy esetleg April 08, 2018. Vagy a 2500 dollars helyett a 2500 USD alak használata.
  • Szóviccek, egyéb viccek óvatos használata, esetleg helyi, adott kultúrára jellemző viccek fordítása magyarázatokkal, vagy a kulturálisan, politikailag kétértelmű, érzékeny témák kerülése. Helyette „small talk”, azaz semleges témákról való rövid beszélgetések (például időjárás, szabadidő eltöltése, olvasás, filmek, utazás)

Ha tehát multinál dolgozol (vagy szeretnél dolgozni), külföldön jársz magán- vagy üzleti céllal, vagy hosszabb ideig külföldön tartózkodsz, íme még egy ok, hogy levetkőzd a gátlásaidat, hiszen nagy valószínűséggel hozzád hasonló nyelvhasználókkal fogsz találkozni: nekik sem anyanyelvük az angol, de ők is hatékonyan szeretnének kommunikálni minden szituációban.

« Vissza az előző oldalra