info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Mi gátol a nyelvtanulásban? Hogyan számolj le saját akadályaiddal?

Mi gátol a nyelvtanulásban? Hogyan számolj le saját akadályaiddal?

2019. június 02. | Tanulás | Szerző: VIKI

Nyelvtanárként sokszor hallok érveket, hogy miért nem sikerül több év alatt is stabil szinten elsajátítani egy nyelvet, sokszor még akkor sem, amikor pedig elég nagy a tét: a munkahely megtartása nyelvtudás feltétele vagy a diploma megszerzése, a továbbtanulás miatt lenne szükség minél hamarabb a nyelvvizsgára. Sokan még ilyenkor is csak a kifogásokat keresik, ami kívülállóként (és nyelvtanárként) először csak mulatságos, de hosszú távon inkább bosszantó, hiszen a tanuló saját maga elé gördít akadályokat, amelyek végül mint egy megmászhatatlan hegy, tornyosulnak elé, ami nem egyszer a tanulás feladásához vezet. Hosszabb-rövidebb kihagyás után ismét újrakezdés következik, de sokszor hasonló „eredménnyel”. Magadra ismersz-e valamelyik akadályt olvasva? Ha igen, mit lehet tenni, hogy ezekkel végleg leszámolj?

  • Túl öreg vagyok már a tanuláshoz.
    Ellenérv: ülj le tíz percre, és gondold át, hogy az elmúlt fél évben tanultál-e új dolgokat? Biztos vagyok benne, hogy legalább öt dolgot fel tudsz sorolni. Márpedig ha más dolgokat meg tudtál tanulni, akkor a nyelv is menni fog! Lehet, hogy lassabb tempóban, de képes leszel elérni a célodat, ha kitartó vagy.
  • Ha nincs nyelvérzéked, nem fogsz rendesen megtanulni egy nyelvet.
    Ellenérv: mindenki megtanul legalább egy nyelvet rendesen: az anyanyelvét. Ha ez a teória igaz lenne, akkor lennének olyan emberek, akik hibásan vagy sehogyan sem beszélik az anyanyelvüket.
  • Hibásan beszélek, ezért inkább meg sem szólalok.
    Ellenérv: nem akkor kezdünk el úszni, amikor már minden karcsapás tökéletes a szárazföldön, és nem akkor ülünk kerékpárra, amikor az agyunkban átpörgettük, hogyan kell felszállni, tekerni a pedált és leszállni. A nyelvet csak használat közben lehet megtanulni; azaz nem a nyelvről, hanem a nyelvet kell beszélned ahhoz, hogy egyre magabiztosabb lehess.
  • A nyelvtani szabályok megtanulása az egyik legfontosabb a nyelvtanulásban.
    Ellenérv: rengetegen tanulnak úgy nyelvet, hogy minden hétköznapi beszédhelyzetben tulajdonképpen megismétlik, amit már egyszer hasonló szituációban hallottak, miközben fogalmuk sincs, hogy éppen milyen igeidőt vagy módot használnak. És ez így van jól, hiszen az anyanyelvet is utánzással tanuljuk meg.
  • Nincs időm
    Ellenérv: jó időbeosztással be tudod ütemezni a mindennapi gyakorlást. Manapság rengeteg különféle tanulási forma közül tudsz választani (személyes / csoportos / egyéni tanulás / online tanfolyamok), ahol a tananyag és a tanár is maximálisan a Te időbeosztásodhoz igazodik. Jelölj ki minden napra egy időpontot, amikor senki nem zavar és le tudsz ülni tanulni, akár csak 10-15 percre is.
  • Nem értem, amikor a tanár beszél. / Nem értem az írott / hallott szövegeket

Ellenérv: lehet, hogy furcsán hangzik, de ez teljesen természetes, hiszen különben nem járnál nyelvórákra. Egy-egy szöveget többször is elolvashatsz, meghallgathatsz. Általában a harmadik nekifutásra már egész jól fog menni.

  • Nem tudok megszólalni!
    Ellenérv: akkor próbálj! Csak akkor fogsz jobban beszélni, ha éppen ezt gyakorlod. Akár magadban is beszélhetsz, ha senki nem hallja. Beszélj 2 percig a kedvenc témádról, vedd fel magad és elemezd ki saját teljesítményed. Ismételd meg a feladatot úgy, hogy próbálj jobb, megfelelőbb kifejezéseket találni. Meg fogsz lepődni, hogy néhány próbálkozás után milyen jól fog menni.
  • Nem emlékszem az új szavakra
    Ellenérv: de, emlékszel. Csak nehéz visszahívni őket. Egy-egy szó csak akkor kerül az aktív szókincsbe, ha már 5-6 alkalommal előfordult különböző szövegkörnyezetben. Egyébként számos módszer van arra, hogyan tudod trenírozni a memóriádat. Használd ezeket a trükköket az új szavak tanulásánál.

 

Az Angol Akadémia online nyelvvizsga felkészítő tanfolyamán mentor tanáraink különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy segítsenek leszámolni ezekkel a korlátokkal. Helyette támogatást és gyakorlati tippeket adnak arra, hogyan teheted a saját tanulásodat még hatékonyabbá. Ha szeretnél többet megtudni a legközelebbi nyelvvizsga-felkészítő tanfolyamunkról, keress emailben az info@angolakademia.hu címen.

« Vissza az előző oldalra