info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Mi az egyetlen ok, ami gátol a nyelvtanulásban?

Mi az egyetlen ok, ami gátol a nyelvtanulásban?

2019. szeptember 05. | Tanulás | Szerző: VIKI

Bizonyára sokaknak ismerősen csengenek ezek a szavak, amelyeket gyakran hallok diákjaimtól. Mi gátol hát a nyelvtanulásban? Mi a valódi ok?

  • Nincs elég időd. Egyszerűen folyamatosan időzavarban vagy, és azt sem tudod, hol áll a fejed. A hétköznapok a folyamatos tűzoltásról szólnak, hétvégén pedig örülsz, ha hulla fáradtan lerogyhatsz a kanapéra, és azon nyomban el is alszol.
  • Nincs rá pénzed. Mindig vannak fontosabb dolgok az életben. Házfelújítás, új autó, és a váratlan kiadások. Lehetetlen egy nyelvtanfolyamra kigazdálkodni a pénzt.
  • Nincs jó tanár, aki rendesen megtanítsa neked a nyelvet. Már több helyen jártál, de igazán senki nem jött be; egy idő után kezdtek unalmassá válni az órák, te pedig elmaradoztál, és egyszer csak azon vetted észre magad, hogy már a negyedik órát mondod le zsinórban. Vagy éppen a tanár mondja le. Itt vége is lett a nyelvtanulás iránt érdeklődésednek.
  • Nincs nyelvérzéked. Úgy érzed, hiába magolod a szavakat éjjel-nappal, hiába görnyedsz a tankönyv felett és hiába olvasod már sokadjára a „present perfect”-ről tanult szabályokat. Ez az egész egyszerűen nem neked való, és kész.
  • Nincs meg a megfelelő szinted, hogy továbblépj. Még mindig bátortalan vagy, ha meg kell szólalni, ezért inkább megpróbálod átvészelni az angolórákat csendesen a háttérben
  • Nincs is igaziból szükséged a nyelvre. Ha kell, tolmácsot hívsz, vagy kézzel-lábbal mutogatsz, és kész. A probléma előbb-utóbb megoldódik. A legjobb filmeket meg úgyis szinkronizálják.

Ha eddig elolvastad a posztot, állj meg egy pillanatra! Olvasd el ismét az összes érvet! Gondolkozz el! Másodjára, hangosan olvasva szinte már röhejesnek tűnik mindegyik.

Igen, az egyetlen ok, ami gátol a nyelvtanulásban, az TE magad vagy! A fenti pontok tulajdonképpen nem érvek, hanem KIFOGÁSOK! Ahhoz, hogy leszámolj a kifogásokkal, csak egyetlen dologgal kell leszámolnod: a „nincs” kezdetű indokok felsorolásával. Rengeteg tippet tudok adni, hogyan oszd be az idődet, hogyan tedd költséghatékonnyá a tanulást, hogyan találj jó tanárt, motivációt és hogyan őrizd meg a kitartást a tanfolyam végéig. Neked mindössze egyetlen dolgod van: döntsd el, hogy milyen céljaid vannak az életben és ehhez melyek a legfontosabb eszközök? Milyen úton fogod a céljaidat elérni? Ha megvan a prioritási listád, és az eszközök között a nyelvtudás az első, második vagy harmadik helyen szerepel, akkor a számolj le a kifogásokkal és sürgősen kezdj el nyelvet tanulni!

« Vissza az előző oldalra