info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Mi az a

Mi az a "plain English"?

2020. január 19. | Tanulás | Szerző: VIKI

Ha nyelvvizsgára készülsz, mindig tartsd szem előtt, hogy -akárcsak magyarul is- egyszerűen, közérthetően, de mégis választékosan próbálj fogalmazni. Ez persze nem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik. A „plain English” kifejezésmód nem egyenlő a nyelv lebutításával, sőt… Csak az képes tudatosan használni, aki a nyelvet minimum középfokon birtokolja. Nézzünk néhány tippet, hogyan lehetsz Te is tudatosabb nyelvhasználó.

1- Próbálj egyszerű mondatokat használni a bonyolult, összetett és logikai kötőelemekkel tarkított mondatok helyett. Ez utóbbiaknak is van létjogosultságuk, de csak indokoltan használj bonyolultabb szerkezeteket. Egy mondatban elég egy gondolatot kifejteni, és legyen az a mondat maximum 15-20 szó. Az eddig ismert leghosszabb mondat nem meglepő módon egy jogi szerződésből való, és 630 szó.

Hasonlítsd össze:
a) Although, I’ve been trying, I haven’t been able to contact him so far, due to him probably being extremely busy this morning because of the multiple meetings that he has today with all the staff as it’s Monday and he’s supposed to seee everyone……
b) I couldn’t contact him. He might be really busy. It’s Monday and he has meetings with the staff.

Mennyivel könnyebb megérteni a második gondolatsort?

2- Ne használd feleslegesen a passzív szerkezetet. Vannak olyan szituációk, amelyekben a szenvedő szerkezet tipikusan jobb megoldás és természetesebben hangzik, de nem kell túlerőltetni.
Hasonlítsd össze:
a) I was told by the teacher to re-sit my exam.
b) I need to re-sit my exam.

Ismét a második mondat lesz természetesebb.

3- Használd bátran a „you” alakot mint általános névmást. Néha felesleges alanyokat megnevezni a mondatban, a „you” tökéletes választás. Sokkal személyesebb és érthetőbb lesz tőle a mondanivaló.
Hasonlítsd össze:
a) If customers have a complaint to make, they can call reception 24/7
b) If you have a complaint to make you can call reception 24/7

4- A felszólító alakok használata szintén megkönnyíti a világos kommunikációt és még dinamikusabb is lesz tőle az „üzenet”.

Hasonlítsd össze:
a) The document should be downloaded by readers.
b) Download the document.

5- A főnevesítés helyett inkább cselekvő igéket használj. Ezzel szintén elkerülhető, hogy a mondatszerkezet nehéz és „körülményes” legyen.

Hasonlítsd össze:

a)She made a suggestion.
b)She suggested

Írásban természetesen más szempontokat is figyelembe kell venni, úgy mint a mondanivaló világos megszerkesztését, a tagolást és az elrendezést; azaz a szöveg átláthatóságát.

Akár írásban, akár szóban törekedsz a „plain English” nyelvhasználatra, a kommunikációd mindenképpen tudatosabb és ezáltal lényegretörőbb lesz.

« Vissza az előző oldalra