info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Így fejleszd a memóriád

Így fejleszd a memóriád

2019. szeptember 05. | Tanulás | Szerző: VIKI

Ha új szavakat tanulunk, a legtöbben arra panaszkodunk, hogy nehezen jegyezzük meg a magtanulandó kifejezéseket. A jó hír az, hogy ebben nincs semmi meglepő, hiszen a memória egy komplex folyamat, amely során agyunk először megpróbál befogadni (feldolgozni) egy új információt (hallás, látás vagy tapasztalás útján), majd ezt az információt tárolja és szükség esetén előhívja.
A tanulási folyamat elengedhetetlen része a memória viszonylag hatékony működése, de vannak természetesen olyan elemek a nyelvben, amit még a kezdőknek sem kell minden alkalommal „előhívni”: általában már az első órán a fülünkbe másznak egyes egyszerű szavak, kifejezések. Hogy miért? Mert minden alkalommal, rendszeresen használjuk őket az órákon, vagy éppen már máshonnan megtanultuk őket, például: hello, how are you?, good bye, thank you. Tehát az első tipp: minél többször látod / hallod az új szavakat, annál hamarabb fog rögzülni a hosszú távú memóriában. Egy-egy szót körülbelül hétszer-nyolcszor kell látni / hallani (különböző szövegkörnyezetben, szituációban) ahhoz, hogy tartósan rögzüljön, azaz belekerüljön az aktív szókincsbe.
De ennyi elég is az elméletből. Nézzünk néhány hasznos tanácsot, amelyek működtek eddig más tanítványaimnál, sőt nálam is nyelvtanulás közben. Tehát miért ne működne akkor nálad is?

  • Humoros sztori egy-egy szó körül. Például a „keep+Ving” szerkezet megtanítására mindig elsütöm az alábbi két poént: először megkérem a diákokat, hogy keressenek rá a Johnny Walker logójára. Meglepődve tapasztalják, hogy a szlogenje: „keep walking”. Utána már csak egy lépés, és az egész csoport röhögni fog ezen a viccen: „If you are going through hell, keep going”. Hogy lehet ezek után ezt a kifejezést elfelejteni?
  • Asszociációk, vagy képek keresése. Ez az a technika, amikor az ismeretlen szót valahogyan összekötjük egy képpel, amiről aztán könnyen eszünkbe jut az új kifejezés. Ez szintén lehet szórakoztató is, és nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzik. Vegyük például a „martinet” (főnökösködő, „őrmester” típus) szót. Nekem erről kapásból a Martini jut eszembe (nem véletlen, ugyebár, már megint az alkohol). Innen pedig tovább is fűzöm a történetet: a főnök biztosan nem tűrné, ha martinis lehelettel állítanék be dolgozni. Máris megvan egy új szó. Idővel az asszociáció elkopik, és automatikusan fogok emlékezni a szóra. Valójában minél képtelenebb az asszociáció, annál jobban működik majd ez a technika.
  • Már ismert szóból memorizálni egy másikat. Például nézzük a „dilatory” (időpocsékolás) szót. Ismerem már a „delay” (késleltetés, késés) kifejezést. Innen pedig nyelvi fantázia nélkül is jól látható, hogy a két szónak köze van egymáshoz. Néhányszor hangosan is elmondom, hogy halljam a két szó közti hasonló hangzást és már meg is tanultam.
  • Bármilyen furcsa, de könnyebb egyszerre több, mint egy szót megtanulni. Az ideális szómennyiség 6-8 szó, de a lényeg, hogy mindig páros számú legyen, ugyanis az agyunk sokkal jobban megjegyzi a kettesével csoportosított dolgokat. A trükk a következő: párban ismételd el többször a szavakat, de találj ki hozzá valamilyen kis ritmust. Meg fogsz lepődni, de még évek óta is élesen emlékszel majd a dalocskára is. Nem véletlen, hogy az angoltanításban is annyira elterjedtek a látszólag bugyuta, valójában azonban igen hatékony gyerekdalocskák. Ez a technika különösen jó akkor, ha a helyes kiejtésre szeretnél emlékezni.
  • Hasonló szavak a magyar nyelvben. Nagyon sok szó van, ami mindkét nyelvben megtalálható, persze sokszor nem ugyanolyan jelentéssel. Vegyük például az „empire” szót. Magyarul talán ismerős az „empire stílus”, ami nem más, mint a Napóleon uralkodása alatt kialakult és népszerűvé vált művészeti irányzat. Mi mást jelenthetne tehát az „empire”, mint azt, hogy „birodalom”? Ha érdekelnek a nyelvek, rengeteg ilyen hasonlóságot fogsz majd felfedezni a nyelvtanulás során.
  • Akkor utoljára vissza a legelső tipphez: ne szavakat tanulj, hanem kifejezéseket, panelmondatokat. Olvasd el hangosan az új szókincset többször is, majd egy hét és egy hónap múlva másodszor és harmadszor is. Nézd meg a szavakat, hogy rögzüljön a helyesírás is. És ha úgy tartja kedved, közben táncolj, tornázz, mutogass (tudod, mint a gyerekdalokban).

Kihívásként pedig itt van hat, nagyon nehéz szó: uncanny, indefatigable, procrastination, unabashed, flabbergasted, quaint. Próbáld ki valamelyik technikát. Mennyi idő alatt tanultad meg ezeket a szavakat? Nézd át a listát három-négy alkalommal. Egy hónap múlva hány szóra emlékszel?

« Vissza az előző oldalra