info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Hogyan válassz tanárt?

Hogyan válassz tanárt?

2018. június 28. | Tanulás | Szerző: VIKI

Ha márpedig nagyon elszánt (vagy elszánt, elfoglalt és tehetős is) vagy, hogy igenis magántanártól fogsz „one-on-one” megtanulni angolul, akkor érdemes körültekintően választani, mert még egy rövid, 20 órás tanfolyam is kínszenvedés lehet, ha nem találjátok a közös hangot. Néhány tanács, hogyan kerüld el, hogy 20 óra múlva üres zsebbel és lógó orral (netán még tele bosszúsággal is) távozz a tanfolyamról.
1- Mindenképpen ragaszkodj az ingyenes próbaórához. Egy ügyfélközpontú tanár nem fogja erre sajnálni az időt, hiszen az is előfordulhat, hogy az óra végén Ő fog Neked nemet mondani valamilyen szubjektív ok miatt, amit szintén el kell fogadni.
2- Egy hosszabb tanfolyamnál előre maximum egy hónapot vagy 20 órát fizess ki.
3- Figyeld meg az óra menetét. Ha a tanár többet beszél, mint Te, akkor menekülj! A diák kb. az óra 70%-ában beszél vagy más módon „szerepel” (rövid válaszokat készít elő, saját hibáit javítja). Készül-e rendszeresen az órákra? Tudja-e, hol fejeződött be az előző óra és hogyan kell kezdődnie az aktuális leckének? Előre elkészítette-e az óra vázlatát, a hanganyagokat és a feladatlapokat?
4- Ha állandóan a házi feladat ellenőrzésével és a nyelvtani szabályokról tartott előadásokkal, netán nyelvtani feladatlapok kitöltésével telik minden óra, szintén menekülj! Ennél már csak az a rosszabb, amikor a nyelvtani szabályokat magyarul adja elő a tanár, sokszor meg is lehet mondani, hogy melyik könyv hányadik oldaláról. A házi feladat ellenőrzése NEM az óra része, hanem a tanár órán kívüli (esetleg hangzó szöveg hallgatása közben elvégzendő) feladata.

5- A jó tanár nem szakít félbe a mondat közepén egy/kettő/három nyelvtani hiba miatt. Ha folyamatosan frusztrál, hogy nem tudod végigmondani, amit szeretnél, akkor nem benned van a hiba.
6- A jó tanár nem tanít. A jó diák viszont tanul, nem pedig várja, hogy tanítsák. A jó tanárnál a tanulás aktív és rugalmas folyamat, amit nem a tanterv vagy a tankönyv, hanem a diák alakít. A tanár szerepe a segítségnyújtás, a tanterv személyre szabása, a motiválás, és a visszajelzés.  

 

 

Egy jó tanár segít abban, hogy a tanfolyam végére a kitűzött cél –ha kisebb-nagyobb módosításokkal is, de– realizálódjon.

« Vissza az előző oldalra