info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Angol érettségi-tippek

Angol érettségi-tippek

2019. május 05. | Tanulás | Szerző: VIKI

  • Még a legutolsó pillanatban is tanulhatsz új dolgokat! Egy-egy új szó, kifejezés jól jöhet akár szövegértésnél, akár levélírásnál. Még előző este is nézhetsz egy-két rövid viedót vagy olvashatsz olyan szöveget, ami érdekel. DE! Ne vedd elő a tankönyvet, ne magold a nyelvtant. Ez nem fog segíteni. Inkább lazíts- angolul.
  • Nagyon fontos a jó időbeosztás. Úgy gazdálkodj az időddel, hogy legyen még minimum 10-15 perced átnézni a válaszaidat.
  • Tipp levélíráshoz: az írást akár a második feladattal is kezdheted, hiszen az hosszabb szöveg, így több körültekintést igényel, viszont több pont is jár érte. Vigyázz viszont a szótárhasználattal: nem ez a pillanat, amikor új szavakat kell kiböngészni a szótárból. Lehet, hogy egyszerűen nem is illik az adott szövegkörnyezetbe, és ráadásul sok időt vesz el. Helyette próbálj inkább már jól ismert, bevált kifejezéseket, szófordulatokat használni. Ne felejtsd el melléknevekkel és határozószókkal „feltuningolni” a szöveg minőségét; vagy tarkítsd esetleg komplett mondatrészekkel; máris igényesebben fog hangzani. Pl. My friend bought a dog. / My best friend, Angela, bought from a farm a beautiful and funny little dog, named Oscar.

Ne piszkozatot írj, amit majd lemásolsz, hanem csak egy logikai vázlatot, amelyben pontosan válaszolsz a feladatban megadott minden szempontra. Ne felejtsd el az összekötő logikai elemek helyes használatát sem.

  • Mindig olvasd el figyelmesen az instrukciókat! Még ha jól ismered a típusfeladatokat, akkor is előfordulhat, hogy figyelmetlenül olvasod el, hogyan kell a választ megfogalmazni. Ha úgy érzed, több megoldás is lehetséges, az is gyanús lehet; ilyenkor olvasd el ismét a feladatot (pl. hány szóból áll a helyes válasz?).
  • Szövegértésnél bátran támaszkodj a háttértudásodra. Sokszor fordulnak elő szövegek híres emberekről, történelmi és kulturális tényekről vagy éppen környezetvédelemről. Ha olyasmiről kell olvasnod, amiről netán már hallottál is, könnyebb lesz a szöveg megértése. Vigyázz azonban, hogy válaszaidban mindig a szövegben elmondottakra támaszkodj!

 

 

GOOD LUCK on YOUR EXAM

« Vissza az előző oldalra