info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
A nyelvtanuló tízparancsolata

A nyelvtanuló tízparancsolata

2019. november 14. | Tanulás | Szerző: VIKI

Bármilyen furcsa, a nyelvtanulásnak is van tízparancsolata. Ezt a koncepciót H. Douglas Brown alkotta a kétezres évek elején, egy kis pszichológiával fűszerezve. Reméljük, hogy ezen túl más szemmel fogsz nézni a nyelvtanulásra és megfogadod a tízparancsolat pontjait.

1-Fear not!

Légy úrrá a saját félelmeiden! Szólalj meg végre, ne félj, hogy hibázol, ne félj, hogy nem jó a kiejtésed.

2- Dive in!

Ne csak akkor szólalj meg, ha biztosan tudod, hogy mit fogsz mondani! Ne gyakorold be előre, ha rendelni szeretnél valamit egy étteremben vagy vásárolni, esetleg bankba készülsz! Engedd el magad, és hagyd, hogy éles helyzetekben „hasson” rád a nyelv. Legtöbbször a valós helyzetekben tanulsz olyan kifejezéseket, amelyeket egy tankönyvben sem találsz.

3- Believe in yourself!

Csakúgy, mint az élet bármely más területén: higgy magadban! Küzdd le a gátlásaidat és legyél magabiztos a nyelvtanulásban is. Jót fog tenni a kommunikatív készségednek.

4- Seize the day!

Minden napra találj valami motivációt! Ne csak hosszabb távú céljaidra gondolj, hanem találd meg az örömöt a mindennapi tanulásban is.

5- Love the neighbour!

Azaz, ne zárkózz be a négy fal közé! keresd az emberek társaságát, járj külföldön is és a nyelvórára is nyitott szemmel és füllel! Beszélgess, érdeklődj! Így számos lehetőséghez juthatsz, hogy gyakorold a tudásod.

6- Get the BIG picture!

A megtanult szerkezeteket, nyelvtani és egyéb ismereteket használd minél több, tágabb kontextusban. Nézz filmeket, videókat, hallgass zenét, olvass idegen nyelven, és próbáld visszahasználni a megtanult elemeket.

7- Cope with chaos

Ne pánikolj, ha egy szövegben ismeretlen szavakat találsz, netán jó sokat! Ne keseredj el, ha egy anyanyelvi beszélőt nem értesz tökéletesen. Fogadd el, hogy jelenlegi tudásod egy átmeneti állapot és mint olyan, nem tökéletes. Fogadd el, hogy nem tudhatsz mindent, de ugyanakkor ne feledd: olyan szárnyakkal repülj, amilyen van!

8- Go with your hunches

Használd kreativitásod a nyelvtanulásban is! Találd ki az ismeretlen szavak jelentését a szövegkörnyezetben; ne félj körülírni, ha nem ismersz egy szót pontosan, és bátran kísérletezz szófordulatok, kifejezések fordításával, magyarázatával. A hallgató reakciójából fogod látni, hogy üzeneted „átment”-e? Nem baj, ha hibákat követsz el! Minden megoldás jobb, mint például egy társaságban hallgatni.

9- Make mistakes work for you!

Mindig meglep, de az esetek többségében a tanulók saját magukat is ki tudják javítani. Ez azt mutatja, hogy a  nyelvi intuíciók működnek, és a szabályokat is tudják alkalmazni, ha elég idő van arra, hogy a mondanivalót megfogalmazzák. A lényeg, hogy a hibákból rengeteget lehet tanulni, de aki nem próbálkozik, nem is követ el hibákat.

10- Set your own goals!

Sokkal könnyebb úgy nekikezdeni a nyelvtanulásnak, ha világosan megfogalmazod céljaidat. Miért szeretnél nyelvet tanulni? Nyelvvizsga vagy egy jobb állás lenne-e a célod? Nehéz úgy minden napra motivációt találni, ha erre a kérdésre csak annyit válaszolsz: „angolul tudni ma már alap”. Ez önmagában természetesen igaz, de próbáld ezt az állítást megtölteni tartalommal, és gondold át, hogyan vonatkozik ez saját helyzetedre?  

 

HA ezeket a tanácsokat megfogadod, élvezet és siker lesz a nyelvtanulás!

« Vissza az előző oldalra