info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
A motivációról 1.

A motivációról 1.

2019. július 12. | Tanulás | Szerző: VIKI

Hadd hivatkozzam egyik példaképemre, Edit Egerre, aki a következőt vallja a célok eléréséről: „How do you climb a mountain?” Amikor ezt a kérdést tanfolyamokon felteszem, nagyon sok különféle és fantáziadús választ szoktam kapni, úgymint: hogyan mássz meg egy hegyet? Hát, izé, kell hozzá jó felszerelés, meg fittség, meg agyban is ott kell lenni, meg térkép, meg persze elegendő kaja, jól elő kell készíteni az egészet, megkérsz valakit, hogy támogasson fel, például egy serpát stb. Általában mindenki meglepődik, hogy a válasz ilyen egyszerű: „step by step”, egyik lábbal a másik elé lépsz, és kész. Ennyi a nagy titok. Igen, de közben persze kellenek a motiváló tényezők, amitől az ember kitartó és ellenálló lesz. De végső soron csak egyetlen feltétel kell hozzá: egy ember, aki elhatározza, hogy a hegyet megmássza. Lehet, hogy nem ez a leggyorsabb módja a dolognak, de kétségkívül a leghatásosabb.

Valahogy így van ez a nyelvtanulással is. A lényeg, hogy mindig csak egy lépcsőfokot haladjunk: éppen annyit, amivel nem egy helyben kell tovább toporognunk, de mégis legyen minden lépésben egy kis kihívás, amit ha teljesítünk, közelebb visz a céljainkhoz.

Na jó, de melyek ezek a lépések, amiket szuper felszerelés meg szuper kaják nélkül (azaz tanári segítség) is meg tudsz csinálni, önállóan?

  • Egy lépés kb. 20-30 perc. Ha ezt naponta megteszed, egy év alatt ez 121 óra, azaz gyakorlatilag egy szinttel fejlődött a tudásod.
  • Ne aggódj, ha ismeretlen szavak vannak egy szövegben, vagy akár csak egy mondatban. Koncentrálj a kiejtésre vagy éppen arra a szóra, amit eddig nem ismertél, de kitaláltad a jelentését a szövegből / mondatból. Mindegy ugyanis melyik készséget fejleszted, mert egyetlen készség gyakorlása is felerősíti a többit (pl. a szókincs a nyelvtani készségeket, a kiejtés a szövegértést, stb)
  • Vezess tanulási naplót. Ennek rengeteg formája létezik, de válaszd azt, amelyik a legközelebb áll hozzád: írd bele egy jó zeneszám szövegét, foglald össze az aznapi híreket, jegyezz le egy jó kifejezést, amit aznap hallottál vagy éppen egy érdekességet egy országról. Jó lesz visszanézni, és rá fogsz jönni, hogy valójában mennyi mindent tanultál akár fél óra alatt is.
  • Kedvenc filmjeidet feliratozva nézd. Hamar rá fogsz jönni, hogy így sokkal élvezhetőbbek lesznek a poénok, de még a drámaibb jelenetek is.
  • Ne hagyj ki egyetlen alkalmat sem, ha anyanyelvi beszélőkkel találkozhatsz. Ha külföldön vagy, próbálj fel tízféle ruhát húszféle színben és kérd az eladó segítségét. Beszélj a buszsofőrrel az időjárásról, a múzeumi teremőrt pedig kérdezd a kiállításról. Ha nyitott vagy a kommunikációra, az rengeteg esetleges gátlásodat segít feloldani. Hiszen a nyelvet úgy tanulod leginkább, ha használod is. Különben nem nyelvtanuló, hanem mondjuk nyelvész lennél.

He ezeket a tippeket megfogadod, máris jónéhány lépéssel közelebb jutottál a hegy csúcsához.

« Vissza az előző oldalra