info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Felkészítés nyelvvizsgára

Felkészítés nyelvvizsgára

Sokszor találkozom diákokkal, akik már túl vannak néhány sikertelen nyelvvizsgán, és egyre kedvetlenebbül és levertebben, rossz hangulatban kezdenek neki az újabb felkészülésnek, sokszor új tanárral. Sok-sok évvel ezelőtt ilyen problémával keresett meg egy érettségi előtt álló fiatalember, aki úgy érezte, hogy az angol tudása nem is olyan rossz, de nem értette, miért nem sikerült a nyelvvizsgája negyedszerre sem. Az első beszélgetés után már úgy gondoltam, rájöttem a problémák okára, és sejtésem beigazolódott. Valóban folyékonyan beszélt angolul, de hiányzott "az élet" a beszédéből (és írásaiból is). Olyan érzésem volt, mintha sokszor nem is angolul beszélne, hanem valami rossz minőségű fordítógép beszélne hozzám. Az idiomatikus kifejezések, tipikus szófordulatok teljesen hiányoztak a szókincséből, tudása nagyon "könyvízű" volt, és ráadásul sajnos pontatlan  és nyelvtanilag helytelen is. Pechjére pedig éppen négyszer próbálkozott egy olyan nyelvvizsgával, ahol a magyarról idegen nyelvre való fordítás súlyozottan számít az értékelésnél. 

Rengeteg, a való életből vett szituációt és autentikus szöveget néztünk meg, mire lassacskán kezdett természetesebben beszélni és írni. Ezzel párhuzamosan kerestünk egy számára megfelelőbb nyelvvizsgát, ahol nem az írásbeli produkció, hanem inkább a megértés a fontosabb. 

Három hónap kemény munkájával az érettségi mellé kezébe vehette a nyelvvizsga-bizonyítványt is. Remélem, azóta volt alkalma esetleg Angliában megfordulni, ahol hallott egy kis igazi londoni szlenget is. 

« Vissza az előző oldalra