info@angolakademia.hu | +36 20 358-9512
Nyelvtanulás érett fejjel

Nyelvtanulás érett fejjel

2018. augusztus 23. | Tanulás | Szerző: VIKI

Elköteleződés a cél iránt. Teremtsd meg a belső motivációt. Mi motiválhat ilyenkor egy nyelvtanulót? A magasabb fizetés, az elismerés, a nyelvhasználatból adódó jövőbeni sikerek, a nagyobb önbizalom. Nagyon fontos, hogy ezt az eredetileg ránk kényszerített célt belsővé tudjuk tenni.

Hatékony időbeosztás. Mint idősebb nyelvtanulónak számos előnyöd van egy fiatallal szemben. Ilyen előny például az élettapasztalat is, ami hozzásegít, hogy hatékony időbeosztással rendszeressé tudd tenni a nyelvtanulást.

Önismeret. Részben ez is az életkorral egyenesen arányos előny. Ha ismered magad, tudod például, hogy a nap melyik szakában vagy képes leghatékonyabban új dolgokat megtanulni; mennyire jellemző vagy nem jellemző Rád a halogatás taktikája; jól tudsz-e teljesíteni stresszhelyzetben; inkább nyitott vagy zárkózott személyiség vagy-e, stb. Minél jobban ismered magad, annál magabiztosabban fogsz olyan új dolgokba is belevágni, mint például a nyelvtanulás. Teszteld magad, hogy milyen alkat vagy? Inkább vizuális (akinek fontos a kép), auditív (aki hangzás után jegyez meg leginkább információkat) vagy kinesztetikus (aki szeret járkálni, izegni-mozogni még telefonálás közben is)?

Proaktív hozzáállás, személyes felelősség. Ne várd meg, hogy a tanár tanítson meg angolul, Neked kell megtanulnod. A tanár segít, ötleteket ad, irányít, vagy szükség esetén fogja a kezed az „újratervezésben”, de a tanulás folyamatának kimenetele alapvetően csak rajtad múlik. Vedd át az irányítást a saját dolgaid felett!

Önbizalom hiánya. A nyelvtanulás legfontosabb szabálya: már az első napon beszélj! Mindegy, milyen bugyuta mondatok jutnak éppen eszedbe, mindegy milyen nyelvtannal szólalsz meg; a lényeg, hogy beszélj! Nem attól fogsz megtanulni egy nyelvet, hogy elolvasol egy csomó nyelvtani szabályt, hanem attól, ha használod. Lehet, hogy kellemetlen az első néhány alkalom, amikor le kell küzdened a gátlásokat, de megéri. A nyelvtanulás sok tekintetben hasonlít a sportoláshoz: minél többet gyakorol az ember, annál jobban fog menni. A gyakorlás mennyisége (nem a minősége!)  egyenesen arányos a sikerrel.

Ha ezeken az alapokon áll a nyelvtanulási szándék, akkor mindegy, hány évesen kezded el vagy kezded újra a tanulást, el fogod érni a célodat!

« Vissza az előző oldalra